Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Χάπια θα ρυθμίζουν την… αχαλίνωτη όρεξη για φαγητό

Το γονίδιο που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα ένας άνθρωπος να γίνει υπέρβαρος ή παχύσαρκος κάποια στιγμή στη ζωή του ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το εν λόγω γονίδιο, εξηγεί σε ένα βαθμό γιατί κάποιοι μένουν λεπτοί χωρίς να καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, ενώ άλλοι πρέπει να πασχίζουν σκληρά για την βάλλουν παραπανίσια κιλά.

Η μελέτη, υπό την καθηγήτρια Φράνσις Άσκροφτ του Τμήματος Φυσιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics» και βασίστηκε σε πειράματα με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί το συγκεκριμένο γονίδιο FTO που επηρεάζει την όρεξη και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εν λόγω γονίδιο (ή μάλλον μια συγκεκριμένη παραλλαγή του) πράγματι επηρεάζει άμεσα τον κίνδυνο για παχυσαρκία, κατά πάσα πιθανότητα αυξάνοντας την όρεξη. «Η έρευνα μάς κάνει σίγουρους ότι το FTO είναι ένα σημαντικό γονίδιο που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Υπερβολική ενεργοποίηση αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό φαγητό και σε παραπάνω κιλά», δήλωσε η Άσκροφτ.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, τα θηλυκά ποντίκια που έφεραν δύο πρόσθετα αντίγραφα του γονιδίου, έγιναν κατά 22% παχύτερα, ενώ τα αρσενικά ποντίκια επίσης αύξησαν το βάρος τους, αλλά λιγότερο (κατά 10%).

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πλέον ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν φάρμακα τα οποία θα καταστέλλουν τη δράση του FTO κι έτσι θα «φρενάρουν» την όρεξη. Διευκρίνισαν πάντως ότι θα χρειαστεί χρόνος για κάτι τέτοιο και η επιτυχία δεν είναι εξασφαλισμένη.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com