Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Συνενώσεις σχολείων στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων;


 
Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος κος Μπουροδήμος στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, υπήρξε συνάντηση του Δήμου με την διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου έγινε συζήτηση των προτάσεων της διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για συνενώσεις σχολείων στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων. Αναλυτικότερα η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προτείνει τη δημιουργία ενός εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου μετά από συνένωση των...
 Δημοτικών Σχολείων Αγίου Αθανασίου-Πάλιουρα-Καθενών-Αμφιθέας-Λούτσας. Η δημιουργία αυτού του σχολείου έχει μπει στο ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο κος Μπουροδήμος, βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.
Επίσης η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση πρότεινε την κατάργηση του Δημοτικού σχολείου της Αγίας Σοφίας, αφού ένας μαθητής που υπάρχει ,πηγαίνει σε Δημοτικό Σχολείο στα Ψαχνά και το κλείσιμο του σχολείου της Καμαρίτσας αφού δεν λειτουργεί και οι μαθητές μεταφέρονται άλλοι στα Ψαχνά και άλλοι στα Πολιτικά. Ακόμη προτείνει την μεταφορά των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Κοντοδεσποτίου και Σταυρού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών, τον υποβιβασμό του σχολείου της Άτταλης σε μονοθέσιο ή την συγχώνευσή του με την Μακρυκάπα, τον υποβιβασμό του σχολείου της Μακρυκάπας σε τετραθέσιο ή την συγχώνευσή του με το σχολείο της Άτταλης, τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου του Πούρνου σε μονοθέσιο και της Άνω Στενής σε διθέσιο, το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου του Θεολόγου, που δεν λειτουργεί και την μείωση των αιθουσών στα ολοήμερα σχολεία 1ο,2ο,3ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών και ολοήμερο Πισσώνα σε μία αίθουσα. Τέλος προτείνει να απορροφηθούν οι αθίγγανοι μαθητές από το 2ο σχολείο Καστέλλας στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Για τα νηπιαγγεία δεν προτείνεται ουδεμία αλλαγή εκτός από το νηπιαγωγείο του Θεολόγου όπου δεν υπάρχουν καθόλου μαθητές.
Όσον αφορά τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση προτείνεται συγχώνευση των Γυμνασίων Μακρυκάπας (31 μαθητές) Καθενων (55 μαθητές) και Στενής (23) ή οι μαθητές του Γυμνασίου της Μακρυκάπας να μεταφερθούν στα Ψαχνά και οι μαθητές της Στενής να μεταφερθούν στο Γυμνάσιο των Καθενών.
Βέβαια για τις συγχωνεύσεις των σχολείων υπάρχει πλήρη άρνηση από τις περισσότερες τοπικές κοινότητες του Δήμου ή υπάρχουν αντιδράσεις.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Σταυρού ανέφερε ότι σε συγκέντρωση που υπήρχε με τους γονείς πάρθηκε η απόφαση να μην γίνει καμία μεταφορά των μαθητών. Επίσης ανέφερε ότι οι γονείς είναι εξοργισμένοι και σκέφτονται να πάνε ακόμη και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
ο Πρόεδρος του Κοντοδεσποτίου ανέφερε ότι οι μαθητές του σχολείου δεν πάνε πουθενά και ο πρόεδρος της Άτταλης ανέφερε ότι οι γονείς δέχονται να γίνει μεταφορά των μαθητών στην Τριάδα και όχι στη Μακρυκάπα. Ο πρόεδρος των Καθενών ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του χωριού λένε ναι στις συγχωνεύσεις.
Κατόπιν το λόγο πήραν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με πρώτο τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης κο Γιώργο Ψαθά, ο οποίος τάχθηκε κατά σε οποιαδήποτε συνένωση των σχολείων. Επίσης μίλησε για αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Καστέλλας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών να γίνει δωδεκαθέσιο και να γίνει πειραματικό. Επίσης ανέφερε ότι είναι ώριμες οι προϋποθέσεις τα παιδιά των Ρομά να απορροφηθούν από τα υπόλοιπα σχολεία. Το σχολείο αυτό είναι αντίθετο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία στο σημείο που μιλάει για τα δικαιώματα των Ρομά.
Ο κος Ραπτάκης αναφέρει ότι τα σχολεία όλα αυτά φτιάχτηκαν γιατί υπήρχαν παιδιά. Επίσης χαρακτηριστικά λέει:"Δεν διαφωνώ με τις τοπικές κοινωνίες αλλά τα παιδιά ενός μονοθεσίου ή διθέσιου σχολείου χρίζουν της ίδιας εκπαίδευσης με τα σχολεία εξαθέσια ή δωδεκαθέσια που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο." Επίσης όπως είπε ο κος Ραπτάκης θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μετακίνηση.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η θέση του κου Χασάνδρα, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να σταματήσει η γκετοποίηση των αθιγγάνων στην Καστέλλα, να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες που κάνουν οι αθίγγανοι και οι παρανομίες. Έκανε αναφορά στη διαφορά γύφτου και Ρομά και μίλησε για απορρόφηση των μαθητών των αθιγγάνων από τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής.
Ο κος Λαφαζάνης ανέφερε ότι πως ζητά η μείζον αντιπολίτευση να γίνει το 1ο Σχολείο της Καστέλλας εξαθέσιο και το 2ο σχολείο Ψαχνών δωδεκαθέσιο χωρίς την συνένωση σχολείων. Τέτοιο πράγμα δεν γίνεται.
Επίσης αντέδρασαν το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Καστέλλας σε σχέση με την απορρόφηση των αθιγγάνων από τα άλλα σχολεία. Βέβαια η Αντιδήμαρχος κα Ανθούλα Κατσίκα-Λαφαζάνη ανέφερε ότι μετά από συζήτηση που είχε με το Σχολικό Σύμβουλο αποφασίστηκε να παραμείνει ως έχει το 2ο Σχολείο Καστέλλας.

http://evia-logos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com