Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

"Άρχισαν τα όργανα" για τις συγχωνεύσεις σχολείων

AddThis Social Bookmark Button
Μετά τις έντονες ανησυχίες γονέων και φορέων του δήμου μας για το κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο, επιχειρώντας ένα είδος «Καλλικράτη στην εκπαίδευση», θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
Χωρίς να αγνοούμε την ανάγκη συζήτησης για διορθωτικές κινήσεις που αφορούν την παροχή ποιοτικότερης εκπαίδευσης στις Σχολικές μονάδες του δήμου μας, διαφωνούμε με την διαφαινόμενη λογική του Υπουργείου Παιδείας για σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολείων που θα αλλάξουν τον υφιστάμενο σχολικό  χάρτη στα όρια του δήμου μας.
Θα αντιταχθούμε δυναμικά σε οποιαδήποτε αλλαγή επιχειρηθεί στις σχολικές μονάδες ,σε κάθε μεθόδευση που θα συντελέσει στην υποβάθμισή τους και θα είμαστε αλληλέγγυοι με τις τοπικές κοινωνίες.
Πεποίθησή μας είναι πως η κατάργηση ενός σχολείου δε συνιστά κατ’ ανάγκη αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα Σχολείων της επαρχίας που αποτελούν ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, με τη δική τους το κάθε ένα ξεχωριστή ιστορία και τις ιδιαίτερες σχέσεις και δεσμούς με την τοπική κοινωνία.
Ενδεχόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων του Δήμου μας θα δημιουργήσουν επίσης τεράστια προβλήματα στην ασφαλή μετακίνηση των μαθητών εξαιτίας της δύσκολης γεωμορφολογίας του, των άσχημων καιρικών συνθηκών την περίοδο του χειμώνα στα ορεινά χωριά, της ανεπαρκούς συγκοινωνιακής κάλυψης, της  άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου αλλά και της μεγάλης χρονικής διάρκειας της διαδρομής για την άφιξη των μαθητών στα σχολεία υποδοχής.
Το σχέδιο διάρθρωσης που επίκειται  πρέπει να μην είναι πρόχειρο και αναποτελεσματικό. Το βασικό κριτήριο που αφορά την υποδομή των σχολικών μονάδων υποδοχής και η προοπτική βελτίωσης και ένταξής τους , πρέπει να μελετηθεί με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα.
Προτεραιότητα για εμάς, αποτελεί η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και σε καμία περίπτωση η κατάργησή τους.
Επιχειρήματα υπάρχουν πολλά επιγραμματικά όμως, θα σας αναφέρουμε  μερικές ιδιαιτερότητες των σχολείων του Δήμου μας :
Τα σχολεία αυτά βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινές, δυσπρόσιτες και μειονεκτικές από την ίδια την  πολιτεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν σας.
Το οδικό δίκτυο του Δήμου μας, είναι επικίνδυνο, με πολλές στροφές και κακή χάραξη, οι δε αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες (πάνω από 30 χιλ. π.χ. Μετόχι – Κύμη ).  Επιπλέον για μεγάλο χρονικό διάστημα επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχές, ομίχλες, χιόνια και παγετός) που σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση των δρόμων αυτών,  επιδεινώνουν το πρόβλημα και αυξάνουν τον κίνδυνο για τα παιδιά. Το κλείσιμο των σχολείων αυτών θα έχει ως συνέπεια και την φυγή-μετανάστευση και των κατοίκων-γονέων των παιδιών, όχι μόνο των γυμνασίων, αλλά και του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Είναι φανερό λοιπόν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τις κοινωνίες αυτές,  οι οποίες – όπως είναι γνωστό – πλήττονται εδώ και δεκαετίες από την μετανάστευση και την πληθυσμιακή αφαίμαξη.Δηλώνουμε με σαφήνεια πως συμμεριζόμαστε την ανησυχία των δημοτών μας. Θα αγωνιστούμε μαζί τους για να μην επιτρέψουμε καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων στο Δήμο μας. Θεωρούμε πως το αρμόδιο Υπουργείο  «στο όνομα της οικονομικής κρίσης», δεν πρέπει να  προσεγγίσει το θέμα με τη λογική του οικονομικού οφέλους, αλλά με την λογική της ποιοτικότερης εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com