Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται ευρω-μπλόκο στο κάπνισμα


Σε αναθεώρηση της τρέχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρόκειται να προχωρήσουν οι αρμόδιες Αρχές, με σκοπό να ενισχυθεί ο αγώνας κατά του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτός από την πλήρη διακοπή, στις προτάσεις εξετάζονται φωτογραφίες στα πακέτα που θα προκαλούν σοκ.
Επιπλέον, εξετάζεται η λεπτομερής προβολή των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση κ.ά.

Οι ιδέες αυτές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες ενόψει προκειμένου να λάβουν χώρα το 2012.
«Ο καπνός δεν είναι ένα προϊόν όπως τα άλλα. Δημιουργεί εξάρτηση, προκαλεί ασθένειες και πόνο στους πολίτες και δαπάνες για την υγεία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν», τονείζει ο Επίτροπος για την Υγεία, Τζον Ντάλι.

Παρά τους κινδύνους «το 30% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να καπνίζει και ανησυχώ ιδιαίτερα επειδή καπνίζει το 35% των νεαρών Ευρωπαίων», προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των επιλογών που εξετάζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βρίσκεται η εκτύπωση στα πακέτα των τσιγάρων πολύ μεγάλων φωτογραφιών που θα δείχνουν τα αποτελέσματα του καπνίσματος (ασθένειες των πνευμόνων, του λάρυγγα κ.λπ.).

Σήμερα τέσσερις μόνον από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές προειδοποίησης με χρήση εικόνων: το Βέλγιο, η Ρουμανία, η Βρετανία και η Λετονία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί ώστε να υπογραμμίζονται ακόμη περισσότερο οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση.
Σήμερα ο νόμος ορίζει ανώτατα όρια στην περιεκτικότητα νικοτίνης, μονοξειδίου του άνθρακα ή πίσσας στα τσιγάρα, αξιώνει να υπάρχουν γραπτές προειδοποιήσεις στα πακέτα τους και απαγορεύει τον χαρακτηρισμό των τσιγάρων ως ελαφρών ή με χαμηλή περιεκτικότητα πίσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com