Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ναυάγησε από λάθος στροφή στο πηδάλιο

Σε ένα σφάλμα στον χειρισμό του πηδαλίου οφείλεται στην πραγματικότητα το ναυάγιο του Τιτανικού, όπως αποκαλύπτει στο νέο της βιβλίο η εγγονή του ανθυποπλοίαρχου που είχε επιζήσει της καταστροφής και ο οποίος έκρυβε μέχρι τον θάνατό του την αλήθεια.
«Αντί να στρίψει ο πηδαλιούχος τον Τιτανικό με ασφάλεια στα αριστερά του παγόβουνου, πανικοβλήθηκε κι έστριψε το πλοίο προς τη λάθος κατεύθυνση», γράφει στο βιβλίο της η Λουίζ Πάτεν, εγγονή του τρίτου πλοιάρχου του Τιτανικού (φωτ. Reuters) Η Λουίζ Πάτεν, συγγραφέας και εγγονή του αξιωματικού επιφυλακής του Τιτανικού (δηλαδή, του ανθυποπλοίαρχου), αποκάλυψε πως ο παππούς της, Τσαρλς Λάιτολερ, έκρυψε καλά την αλήθεια για το τραγικό σφάλμα, από τις έρευνες που έγιναν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επειδή φοβόταν ότι θα ακολουθούσε πτώχευση των πλοιοκτητών και πολλοί συνάδελφοί του θα έμεναν χωρίς δουλειά.
Οπως εξηγεί, εκείνη την εποχή υπήρχαν δύο διαφορετικά συστήματα πλοήγησης στα ατμόπλοια και στα ιστιοφόρα και, σύμφωνα με τον παππού της, προκλήθηκε σύγχυση όταν ο πηδαλιούχος έλαβε εντολή να στρίψει το πλοίο για να αποφύγει το παγόβουνο. «Τα δύο συστήματα πλοήγησης ήταν ακριβώς αντίθετα. Δηλαδή, η εντολή "όλο δεξιά" σήμαινε ότι στο ένα σύστημα το πηδάλιο έπρεπε να στραφεί δεξιά, και αριστερά, σύμφωνα με το άλλο».
«Αντί να στρίψουν τον Τιτανικό με ασφάλεια στα αριστερά του παγόβουνου, όταν αυτό εντοπίστηκε ακριβώς μπροστά τους, ο πηδαλιούχος Ρόμπερτ Χίτσινς πανικοβλήθηκε και έστριψε το πλοίο προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίζει.
Η Λουίζ Πάτεν έκανε τις αποκαλύψεις αυτές τώρα, ώστε να συμπέσουν με την έκδοση του νέου της βιβλίου, στο οποίο εξιστορεί με τον δικό της τρόπο τα γεγονότα. Προσθέτει επίσης ότι, από τη στιγμή που έγινε το λάθος, είχαν στη διάθεσή τους μόλις τέσσερα λεπτά για να αλλάξουν πορεία, και μόλις ο ύπαρχος Γουίλιαμ Μέρντοχ κατάλαβε το λάθος του Χίτσινς, επιχείρησε να το διορθώσει, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.
Την ώρα της σύγκρουσης, ο παππούς της ήταν εκτός βάρδιας, αλλά ήταν παρών στην τελευταία σύσκεψη των αξιωματικών του πλοίου, προτού ο Τιτανικός βυθιστεί.
Η συγγραφέας αποκαλύπτει επίσης ότι, αν ο Τιτανικός είχε σβήσει τις μηχανές του και δεν συνέχιζε την πορεία του, κάτι για το οποίο ο πλοιοκτήτης έπεισε τον καπετάνιο, το πλοίο δεν θα είχε βυθιστεί τόσο γρήγορα και πιθανότατα δεν θα είχαν χαθεί τόσες ανθρώπινες ζωές.
Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο στον κόσμο, όταν αναχώρησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας για τη Νέα Υόρκη, το 1912. Η βύθισή του προκάλεσε τουλάχιστον 1.500 θανάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com