Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Αντιγηραντικό....."κοκτέιλ" αυξάνει την διάρκεια ζωής!!

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα "κοκτέιλ" αμινοξέων, που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια της ζωής των πειραματόζωων (ποντικιών). Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το ίδιο "ελιξίριο" θα μπορούσε να ωφελήσει και τους ανθρώπους, ιδίως τους ηλικιωμένους και ασθενείς. 

    Τα εργαστηριακά πειράματα, με το συγκεκριμένο μίγμα τριών αμινοξέων διαλυμένων σε νερό, αύξησε κατά μέσο όρο σε 869 μέρες τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων έναντι 774 ημερών όσων ποντικιών δεν είχαν πάρει το κοκτέιλ και τρέφονταν με τον συνήθη τρόπο. 

    Τα ποντίκια που πήραν το συγκεκριμένο κοκτέιλ, παρήγαγαν μεγάλους αριθμούς μιτοχονδρίων, των "εργοστασίων" παραγωγής ενέργειας μέσα στα κύτταρα. Επίσης εμφάνισαν αυξημένη ενεργοποίηση του γονιδίου SIRT1, που συνδέεται με την μακροζωία, ενώ ανέπτυξαν ακόμα καλύτερες άμυνες ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες για την καρδιά και τους σκελετικούς μυς. Επίσης είχαν
περισσότερη δύναμη και καλύτερο μυικό συντονισμό.

    Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον δρα Έντσο Νιζόλι του τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μιλάνο, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Cell Metabolism", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Όπως είπε ο Νιζόλι, "είναι η πρώτη απόδειξη ότι ένα μίγμα αμινοξέων μπορεί να αυξήσει τον χρόνο ζωής των ποντικιών". Πέρυσι, οι επιστήμονες είχαν δείξει ότι η ίδια ομάδα αμινοξέων (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μονοκύτταρης μαγιάς. 

    Η νέα έρευνα αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας ειδικών συμπληρωμάτων αμινοξέων που θα ωφελούν τους ανθρώπους, ιδίως όσους έχουν προβλήματα καρδιάς, πνευμόνων κ.α. Οι ιταλοί επιστήμονες δήλωσαν ότι πλέον πρέπει να γίνει μια μεγάλη κλινική έρευνα σε ανθρώπους για να παράσχει επαρκώς πειστικές αποδείξεις. 

    Τα τρία αμινοξέα του "κοκτέιλ", που φαίνεται να έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες, αποτελούν ένα τμήμα μόνο των συνολικά 20 αμινοξέων από τα οποία δημιουργούνται οι πρωτεϊνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com