Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα κάνουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

'Οπως λένε: "Ο διάλογος με το υπουργείο έληξε άδοξα γιατί ήταν προσχηματικός, κατά την άποψή μας. Διαφωνούμε σε τέσσερα σημεία: στο προτεινόμενο ωράριο που είναι εξουθενωτικό, στο ιδιοκτησιακό που είναι το πιο σοβαρό θέμα για εμάς, στις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υπερβολικές, και στα πληθυσμιακά κριτήρια, με τα οποία θα ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία, γεγονός που θα καταστρέψει όλο το φαρμακευτικό σύστημα".

Σήμερα και αύριο Τρίτη θα είναι κλειστά τα φαρμακεία του Πειραιά.

Πάντως, επιμένει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στη "γραμμή" να ανοίγουν τα φαρμακεία προαιρετικά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο.

Όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό Flash δεν θα είναι υποχρεωτικό το άνοιγμα των φαρμακείων, αλλά προαιρετικό: "Το Δευτέρα απόγευμα, Τετάρτη απόγευμα τα περισσότερα φαρμακεία μένουν ανοιχτά για να κάνουν την εσωτερική τους οργάνωση. Τί πειράζει να δίνουν και ένα φάρμακο; Το Σάββατο δε που όλη η αγορά είναι ανοιχτή αυτοί είναι κλειστοί. Γιατί; Λένε ότι οι τζίροι είναι μικροί το Σάββατο. Και λοιπόν; Οι ασφαλισμένοι, όμως, εξυπηρετούνται. Και πάλι εμείς δεν υποχρεώνουμε κάποιον να ανοίγει, εμείς λέμε ότι είναι ελεύθερο το φαρμακείο να ανοίξει ή να μην ανοίξει".

Απαντώντας σε ερώτηση ότι θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη αν ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία με την απελευθέρωση, ο Υπουργός σημείωσε:

"Αυτό θα είναι το πρόβλημά μας για φέτος, για να εκπληρώσουμε δύο στόχους που είναι αντιφατικοί: η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η απελευθέρωση του επαγγέλματος - να μια αντίφαση, πρέπει να τη ζήσουμε εμείς στην πράξη, μέρα με τη μέρα και να τα βγάλουμε πέρα τα πράγματα με την πρακτική την περυσινή. Η δουλειά μας θα είναι πολύ πιο δύσκολη μέσα σε αυτή τη συγκυρία, αλλά, εν πάση περιπτώσει, στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο".

Πάντως τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί θα εξοφλούνται εντός 45 ημερών από ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, ενώ είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα εφαρμοστεί πλήρως από τα μέσα του 2012, καθώς πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί.

www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com