Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές και ανισότητες φέρνει ο Καλλικράτης στην Υγεία

Οι αλλαγές και οι ανισότητες που αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή του  «Καλλικράτη» στον υγειονομικό χάρτη της χώρας έχουν προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις.
nosokomeio_21
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη διοικητική ενοποίηση του νοσοκομείου της Χαλκίδας με αυτό της Θήβας, για τη μετατροπή των μικρών νοσοκομείων σε ενισχυμένα Κέντρα Υγείας με την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων στους δήμους, καθώς και για την υποβάθμιση των νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
Εκτός από τα θέματα αυτά εξακολουθεί να παραμένει άλυτο το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα κενά που υπάρχουν στην Εύβοια έρχεται να προστεθεί η περίπτωση του νοσοκομείου Κύμης, με την παύση της λειτουργίας της ορθοπεδικής κλινικής.
Τα προβλήματα στον τομέα της υγείας και τις σοβαρές ελλείψεις επισημαίνει σε σχετική ερώτηση, που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο, ο βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος του τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.
Ιδιαίτερη, μάλιστα, αναφορά κάνει στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο της Κύμης μετά την απόσπαση του επιμελητή κ. Ιωάννου η οποία συνέπεσε με την  πρόσληψη του διευθυντή της ορθοπεδικής κλινικής κ. Ρουμελιώτη στο ΚΑΤ, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο προβλήματα στη λειτουργία της  ορθοπεδικής κλινικής.
Ο Σίμος Κεδίκογλου στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:
«…αν και μιλούν για ανάκληση της απόσπασης του κ. Ιωάννου θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα και να μας προβληματίζει το γεγονός γιατί εξαρχής, ενώ γνώριζαν τα μεγάλα κενά που υπήρχαν επέτρεψαν την απόσπασή του.
Σκοπός και στόχος είναι να αναπληρώνουμε τα κενά όπου υπάρχουν και όχι να δημιουργούμε άλλα που οδηγούν στο κλείσιμο κλινικών. Αν αναλογιστεί κανείς την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Εύβοια μπορεί εύκολα να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η μεταφορά ασθενών στο νοσοκομείο της Χαλκίδας από διάφορες περιοχές της.
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα πρέπει πέρα των άλλων να αποτρέψουμε κάθε ενδεχόμενο ενοποίησης και συγχώνευσης μονάδων υγείας που θα οδηγήσουν στην υποβάθμιση των παροχών υγείας γενικότερα».
Ο Σίμος Κεδίκογλου ζητά από τον υπουργό να απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σχετικά με τις συγχωνεύσεις μονάδων υγείας; Είναι κάτι τέτοιο μέρος των σχεδίων του Υπουργείου;
2. Υπάρχει κάποιο πλάνο ενίσχυσης των μονάδων υγείας και πιο συγκεκριμένα στην Εύβοια που να προβλέπει άμεσα τη συμπλήρωση των κενών ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, που αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για τους ανθρώπους της περιοχής;
3. Τι απαντά ο κ. Υπουργός για το ατυχές γεγονός στο νοσοκομείο της Κύμης; Είναι το κλείσιμο της ορθοπεδικής κλινικής προοίμιο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν; Γιατί η διοίκηση επέτρεψε να φθάσει η κατάσταση έως εκεί;


eviorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com