Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

"Kλειδί για τις αλλαγές στο κράτος ο Δημόσιος Υπάλληλος"

"Άνοιγμα" Παπανδρέου στους δημοσίους υπαλλήλους στον απόηχο των δηλώσεων του Θ. Πάγκαλου. Στο τραπέζι και πάλι οι πρόωρες εκλογές.

Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο προσωπικό των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Παπανδρέου στους δημοσίους υπαλλήλους στον απόηχο των τοποθετήσεων του Θ. Πάγκαλου -δηλώσεις οι οποίες προκάλεσαν τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έριξαν λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους "πράσινους συνδικαλιστές".

Αναφερόμενος στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν τόσο στη νοοτροπία όσο και στη λειτουργία του κράτους ο Πρωθυπουργός τόνισε:

"Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας θα χαθεί αν δεν αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό", είπε και σημείωσε ότι το Δημόσιο είναι γεμάτο ανθρώπους που θέλουν, που μπορούν να προσφέρουν, οι οποίοι όμως είτε απομονώνονται είτε δεν ακούγονται όταν έχουν ιδέες. Χαρακτήρισε επίσης τον δημόσιο υπάλληλο ως "κλειδί" της αλλαγής νοοτροπίας στο κράτος και τα προσόντα τους "πλούτο" που πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να δημιουργήσουμε μια καλύτερη, διαφορετική Ελλάδα και σε αυτή την πρόκληση απαντάμε ρητά: Ναι, η Ελλάδα αλλάζει, θα αλλάξει και θα αλλάξει για πάντα" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε «ότι βρεθήκαμε στο "κομβικό σημείο" όπου έπρεπε να αποφασίσουμε εάν αλλάζουμε ή όχι, εξηγώντας ότι το δίλημμα αυτό δεν αφορά μόνο το "συμμάζεμα" των δημοσιονομικών, το οποίο χαρακτήρισε ως κάτι απολύτως αυτονόητο που γίνεται με τις θυσίες και την προσπάθεια όλων των Ελλήνων, αλλά αφορά και την καταπολέμηση του συμπτώματος.

«Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία και ότι είναι ανάγκη "να σπάσουμε" την ασθένεια, την επιδημία, τη μιζέρια και την καταστροφολογία ότι όλα είναι μάταια, ότι είμαστε ανίσχυροι να διαμορφώσουμε τη δική μας μοίρα και ότι κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς» τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός ριζικά νέου μοντέλου, στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ελευθερίας, ευνομίας, δημιουργίας και προόδου, με παραγωγική και βιώσιμη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, καθώς επίσης και νέο πρότυπο συλλογικής οργάνωσης και λειτουργίας με επίκεντρο τον πολίτη.



Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι "αυτή η Ελλάδα τελείωσε πια και όσο κι αν η μετάβαση είναι δύσκολη και πονάει, καλώς τελείωσε".

"Είναι η Ελλάδα που πληγώσαμε και που μας πλήγωσε, είναι η Ελλάδα που υπονόμευσε το μέλλον των παιδιών μας ή και την ασφάλειά μας και την αφήνουμε πίσω", πρόσθεσε και επεσήμανε ότι αυτή η πραγματικότητα παρήγαγε και την αντίστοιχη εικόνα στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κρίση αν όχι στις διαστάσεις που τελικά πήρε, φαινόταν προδιαγεγραμμένη, ενώ η οικονομία της χώρας μας δεν ήταν βιώσιμη και τόνισε ότι "την ώρα που όλα άλλαζαν εμείς όχι μόνο δεν φροντίσαμε να καλύψουμε την απόσταση, δεν θεραπεύαμε τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώναμε χάνοντας ευκαιρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα".

Πρόσθεσε δε ότι η πατρίδα μας ταυτίστηκε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, φτάνοντας στο σημείο να μη μας πιστεύουν οι εταίροι μας στην ΕΕ. Αν και γίναμε μάρτυρες προκλήσεων, εξόφθαλμων υπερβολών στα όρια του ρατσισμού, είναι αλήθεια ότι κι εμείς δώσαμε δικαιώματα, είχαμε χάσει παντελώς την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε.

Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

Στο οικονομικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δις ευρώ και πλέον όλοι στην Αθήνα προσδοκούν ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μία λύση «πακέτο» για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας των αγορών.

Τυχόν ευρωπαϊκή λύση πάντως, ακόμα και έκδοση ευρωομολόγου θα σημαίνει ίδια πολιτική και πιθανόν πρόσθετα μέτρα για την οικονομία της χώρας μας, καθώς και αυστηρότερο έλεγχο στις τράπεζες και είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει αποσυνδέσει την όποια ευρωπαϊκή απόφαση από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα όμως η επιμήκυνση της αποπληρωμής και πολύ περισσότερο η ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου του δανείου εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση σχέδια για πρόωρες εκλογές μετά την τέταρτη δόση του δανείου, όπως επανειλημμένως έχει αποκαλύψει το real.gr.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης και άλλων εισηγήσεων για πρόωρες εκλογές τέλος του έτους, όταν θα φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από την κυβερνητική προσπάθεια και η οικονομία εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά. Πλην όμως όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου, πολύ περισσότερο που έως τώρα πολιτική οδηγεί σε πρωτοφανή για την μεταπολιτευτική περίοδο κοινωνική κρίση, η οποία-αν δεν προσεχθεί- θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις, που πιθανόν να αποτελέσουν και τον άγνωστο «Χ» των πολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com