Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εντείνονται οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών

Εντείνονται οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί μετά και τη χθεσινή κατάθεση νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «απαράδεκτο νομικό κατασκεύασμα», δηλώνουν «ανυποχώρητοι» και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις. Αμεσα θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα με εισηγήσεις ακόμη και για επ’ αόριστον κλείσιμο των φαρμακείων.

«Κόκκινη γραμμή» παραμένουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα πληθυσμιακά όρια, η υποχρεωτική έκπτωση, αλλά και η επέκταση λειτουργίας των φαρμακείων Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο. Μάλιστα, το νομοσχέδιο αφήνει «παράθυρο» για την είσοδο μη φαρμακοποιών στο χώρο, αφού διαχωρίσει την άδεια άσκησης του επαγγέλματος από την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.
Ρυθμίσεις
Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 36 περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις τις οποίες είχε ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας. Ωστόσο, στην παράγραφο 1, προβλέπεται ότι μόνο φαρμακοποιοί ασκούν το επάγγελμα, αλλά, ταυτόχρονα, αίρεται κάθε περιορισμός στη λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.
Με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου καθιερώνεται η κλιμακωτή μηνιαία επιστροφή χρηματικού ποσού (rebate) επί τη βάσει του μηνιαίου τζίρου κάθε φαρμακείου προς κάθε ασφαλιστικό ταμείο και υπό τη ρητή αίρεση της άμεσης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κλίμακα του rebate διαμορφώνεται από 0% - 8%. Επίσης, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνάσκησης, δηλαδή τη δυνατότητα περισσοτέρων του ενός φαρμακοποιών να ασκούν το επάγγελμά τους στο ίδιο φαρμακείο, κατ’ εξαίρεση των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Όλοι οι φαρμακοποιοί που συμμετέχουν προβλέπεται ότι θα έχουν αυτοτελή άδεια ίδρυσης και τις ίδιες υποχρεώσεις έναντι του νόμου.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να μπορούν να λειτουργούν τις ημέρες της Δευτέρας και Τετάρτης κατά τις απογευματινές ώρες καθώς και το Σάββατο. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η ίδρυση νέων φαρμακείων με μειωμένο πληθυσμιακό όριο (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μονάδες υγείας κ.α. Επίσης, υποχρεώνει σε απασχόληση ενός φαρμακοποιού ανά τρεις βοηθούς φαρμακείου για κάθε επιχείρηση.


v2.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

tv messapia

Watch live streaming video from tvmessapia at livestream.com